Grovdrejning

"drejning i grønt træ "

 

For at kunne lave store skåle, krukker m.m. er man nødt til at starte med at dreje træet medens det er vådt . Starten er at man skære et stykke af en stamme svarende til stammens diameter, derefter flækker man stykket så er der til 2 store skåle. Jo bedre man runder stykkerne jo nemmere er det at starte på drejebænken. Hvis man ikke lige har tid til at dreje begge stykker kan man smøre stykket ind specielt hvor årerne går ud, "hvor fordampningen er størst", nogen bruger maling andre lim jeg brugte parafin før men da det er meget svært at få fat i bruger jeg nu "hydrowax" som har samme egenskaber.

 

Nu starter selve grovdrejningen og skålen skal drejes ned til 2-3 cm tykkelse så der er plads til at rette den op når den er tørret. Den grovdrejede skål smøres hvor årerne går igennem, det er også en god ide at skive træsorten og dato for grovdrejning på. Der er mange måder at opbevare dem på indtil de er tørre nok til at dreje færdig, men generelt kan man sige at emnerne skal ligge køligt og ikke for tørt. Jeg har fået mig et lille skur hvor der er luft igennem men hvor emnerne er beskyttet mod sol og vand.

 

Jeg lader dem gerne ligge mindst 1 år, men tit ligger de båd 3 og 4 år inden jeg får det drejet færdig, og det går fint fordi de når ned på ca. 12-13 % fugtighed og stopper der. Jeg har prøvet at tage dem ind i stuen hvor de når helt ned på 7% men så er de næsten ikke til at dreje en pæn overflade på.